Een kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons is op de laatste dag van de expositie in de Nieuwe Kerk deels kapot gegaan. Een bezoeker is per ongeluk gevallen tegen het werk, Gazing Ball geheten.

De bezoeker kwam te dichtbij en raakte per ongeluk de blauwe 'kerstbal' aan die aan het kunstwerk is vastgemaakt. De dunne glazen bol viel daarop in stukken, bevestigt een woordvoerder van de Nieuwe Kerk.

Het kunstwerk van Koons bestaat uit een schilderij en een blauwe blazen bol, die daarop gevestigd was. Het schilderij zelf heeft geen schade.

"De mensen van Koons maken een schaderapport op. Dan gaat de zaak naar de verzekering", aldus de woordvoerder. Hij zegt blij te zijn dat er door het brekende glas geen gewonden zijn gevallen.

Kunstwerk

Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints) is een opnieuw geschilderde versie van 'Madonna en kind met vier heiligen' van de Italiaanse renaissanceschilder Perugino. Voor het doek hangt een spiegelende, kobaltblauwe bol. Door de spiegeling worden de toeschouwer en zijn omgeving als het ware in het kunstwerk opgenomen.

De Nieuwe Kerk toonde het doek in de serie Meesterwerk. Dat zijn werken met een religieuze lading die zo bijzonder zijn dat ze bijna nooit worden uitgeleend.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!