Rond 22 gekraakte panden in Amsterdam is volgens woningcorporatie Ymere een ''grimmige situatie'' ontstaan. Medewerkers zijn bedreigd en buurtbewoners geïntimideerd, stelt de corporatie, die daar aangifte van heeft gedaan bij de politie. 

Ymere heeft justitie en het gemeentebestuur dringend verzocht de gekraakte woningen te ontruimen.

Het collectief We Are Here, een groep uitgeprocedeerde asielzoekers, maakte eerder deze week zelf bekend tijdens de paasdagen elf woningen en een winkelpand te hebben gekraakt in de Rudolf Dieselstraat. Ymere stelt dat buurbewoners zich sindsdien niet meer veilig voelen. ,,Er wordt op deuren gebonkt, ruiten ingegooid'', zegt een woordvoerder van de corporatie.

Bij de politie is een aangifte binnengekomen van een bewoner wiens het huis werd opengebroken. Een andere bewoonster belde 112 omdat haar woning gekraakt dreigde te worden terwijl ze stond te douchen.

Antikraak

De wijk waar de kraakpanden staan wordt over enkele maanden gesloopt om plaats te maken voor zo'n driehonderd nieuwe sociale huurwoningen. In de tussentijd worden ze tijdelijk - antikraak - aan studenten verhuurd.

Of het gevraagde ingrijpen er komt, is de vraag. Een woordvoerder van waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen zei donderdag dat het gemeentebestuur in gesprek is met Ymere. Op het verzoek kon hij nog niet inhoudelijk reageren.

Van Aartsen

Van Aartsen heeft huiseigenaren juist net verzocht om voorlopig geen ontruimingsverzoeken in te dienen. Hij voert daarmee een besluit uit van de meerderheid van de gemeenteraad. Bij de onderhandelingen voor een nieuw college komt de opvang van deze groep zeker aan bod. GroenLinks pleit als grootste partij voor uitbreiding van de bed-bad-broodregeling.

Ymere hoopt toch dat er iets zal gebeuren. ,,Er is een rode lijn overschreden, de openbare orde en veiligheid zijn in gevaar.’’ De krakers waren donderdag niet bereikbaar voor een reactie.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!