De gemeente Amsterdam gaat voortaan sneller maatregelen nemen tegen geluidsovertredingen in de horeca, maar komt ook mensen tegemoet die zich aan de regels houden.

Bij overtredingen van het toegestane aantal decibel kan er sneller een bestuurlijke maatregel worden opgelegd, blijkt uit het nieuwe handhavingsbeleid. Zo kan de burgemeester bijvoorbeeld sneller de exploitatievergunning intrekken.

Het college hoopt de overlast van horeca voor bewoners te verminderen. "De overlast is de afgelopen jaren fors toegenomen. Het aantal overlastmeldingen is gestegen van 2.272 in 2015 naar 4.099 in 2017", schrijft de gemeente dinsdag in een persbericht.

Tegemoetkoming

Tegelijkertijd komt er een verjaringstermijn: als er een jaar lang geen nieuwe overtredingen zijn, kan "de ondernemer weer met een schone lei beginnen".

Voor ondernemers die zich meerdere jaren goed gedragen komen er ook voordelen door middel van een coulanceregeling. Als er na drie jaar tijd een overtreding komt, volgt alleen een aantekening in het dossier. Als er daarna nog een overtreding is volgt de bestuurlijke waarschuwing.  

Deze regeling geldt niet bij ernstige overtredingen. Bij deze overtredingen moet de geluidsoverlast boven de tien decibel uitkomen. Ook muziek ten gehore brengen buiten een verzegelde muziekinstallatie is een ernstige overtreding. 

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!