Meer dan 99 procent van alle Amsterdamse leerlingen uit groep 8 heeft een middelbare school toegewezen gekregen uit hun gekozen top 5. Dit percentage is nog niet eerder zo hoog geweest.

Dit jaar hebben ook meer achtstegroepers de middelbare school van hun voorkeur geloot. 87,09 procent van hen kreeg de school van de eerste voorkeur toegewezen, in 2017 was dat 85,31 procent en weer een jaar eerder 83,66 procent. In totaal deden 7420 leerlingen dit jaar mee aan de loting.

96,98 procent van die leerlingen lootte een school binnen de opgegeven top 3 en 99,03 procent een school uit de top 5. In voorgaande jaren lag dat laatste percentage met 97 procent een stuk lager. 66 leerlingen kregen een school toebedeeld buiten hun top 5.

Eén leerling kwam uit bij een school die was doorgegeven als twaalfde voorkeur. In totaal konden zes leerlingen helemaal niet op een school geplaatst worden. De ouders van die kinderen kunnen binnen vijf werkdagen een nieuwe voorkeur doorgeven bij nog beschikbare scholen, dat geldt ook voor de ouders van leerlingen die niet tevreden zijn met de loting.

Vierde loting

De loting en zogenaamde matching van scholieren en middelbare scholen in de stad werd dit jaar voor de vierde keer uitgevoerd. Leerlingen die naar een havo- of vwo-klas willen moesten een lijst met twaalf voorkeursscholen inleveren. Leerlingen die dat deden kregen dit jaar voor het eerste een plaatsingsgarantie bij een van die scholen.

De samenwerking van de schoolbesturen voortgezet onderwijs (OSVO) deed meer aanpassingen dit jaar. Zo waren er meer getuigen bij de loting en matching en werd het systeem van de reservelijsten licht veranderd.

In eerdere jaren was er veel kritiek op OSVO zelf en op het systeem van de loting. Zo werden uitgelote kinderen alsnog op hun voorkeursschool geplaatst, nadat hun ouders naar de rechter stapten.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!