De gemeente Amsterdam telt de meeste miljoenenwoningen in Nederland. In totaal heeft de hoofdstad ongeveer 8.400 woningen die meer dan 1 miljoen euro waard zijn, meldt vastgoedonderzoeker Calcasa donderdag.

Op de tweede en derde plaats staan Den Haag (2.450) en Wassenaar (1.900).

De miljoenenwoningen in de hoofdstad bevinden zich vooral rond de Grachtengordel en Oud-Zuid, maar op IJburg is het aantal miljoenenwoningen volgens het onderzoek "aanzienlijk" toegenomen.

In Amsterdam bevinden zich ook de tien straten met het grootste aantal woningen die 1 miljoen euro of meer waard zijn. Met 405 woningen is de Keizersgracht de duurste straat, op de voet gevolgd door de Prinsengracht, Valeriusstraat, Johannes Verhulststraat en de Herengracht.

Toename

Vorig jaar is het aantal miljoenenwoningen in Nederland met 37 procent toegenomen naar 42.300. Niet eerder waren zo veel huizen 1 miljoen euro of meer waard.

In 2008 waren er nog 28.100 miljoenenwoningen in Nederland. In de periode van 2008 tot en met 2013 daalde het aantal met 43 procent. Op het dieptepunt van de crisis hadden slechts zestienduizend koophuizen een waarde van 1 miljoen euro of daarboven.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!