In de binnenstad komt een gedenksteen voor de Armeense genocide. De steen komt naast de Armeens-Apostolische kerk aan de Krom Boomssloot. De steen wordt op 21 april onthuld.

Volgens Vahan Avakian, initiatiefnemer en voorzitter van de stichting Sint Grigor Narekatsi is de steen een langgekoesterde wens, zo schrijft Het Parool.

"Er is vrijwel geen Armeense familie zonder slachtoffers van de genocide. Maar een graf bezoeken kan niet: de slachtoffers zijn in massagraven verdwenen. Het monument geeft een kans hen te herdenken", zegt de initiatiefnemer. In 1915 vonden tussen de miljoen en 1,5 miljoen Armeniërs de dood.

Crowdfunding

De stichting stelde een gedenkteken voor de volkerenmoord als een van hun hoofddoelen. De goedkeuring van de gemeente kwam in mei vorig jaar.

Vervolgens werd er binnen een maand de benodigde 13.000 euro opgehaald via crowdfunding. Het monument werd gemaakt door een lokale kunstenaar in Armenië.

Kruis

Op de steen is een kruis afgebeeld. Om het kruis heen zijn versieringen gemaakt en er staat een Armeens en een Nederlands onderschrift op de steen. Eind deze week moet de steen in Amsterdam aankomen.

De onthulling op 21 april komt drie dagen voor de officiële herdenking van de genocide. 

Tweede Kamer

De steen is volgens Avakian ook belangrijk voor de erkenning van de genocide. Onlangs werd de genocide officeel erkend door de Tweede Kamer. Dit stuitte op verzet van Denk-partijleider Tunahan Kuzu. Hij noemde de erkenning "niet acceptabel".

De fractievoorzitter van Denk is niet uitgenodigd bij de onthulling van de steen, om eventuele provocaties te voorkomen. "We willen geen slapende honden wakker maken", zegt Avakian hierover.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!