GroenLinks-lijsttrekker Rutger Groot Wassink heeft zijn collega's van D66, PvdA en SP uitgenodigd om in gesprek te gaan over een nieuw, links-progressief college.

Partij voor de Dieren en VVD worden voorlopig overgeslagen in de onderhandelingen.

''Wij geloven dat deze partijen een gezamenlijke visie kunnen ontwikkelen op de uitdagingen waar de stad voor staat'', schrijft Rutger Groot Wassink in zijn uitnodiging aan D66, PvdA en SP.

Dinsdag kwam informateur Maarten van Poelgeest met vier opties voor het nieuwe stadsbestuur, waarvan de nu gekozen variant degene is met de grootste meerderheid (26 van de 45 zetels). Hoewel de drie zetels van de SP niet nodig zijn voor een meerderheid, vond de nieuwe gemeenteraad dat een nieuw college met slechts drie partijen geen recht zou doen aan de verkiezingsuitslag.

Breekpunten

GroenLinks kiest dus niet voor de Partij voor de Dieren, die vorige week flink won. De partij verdriedubbelde van één naar drie zetels, terwijl de PvdA en SP juist halveerden. Ook D66 verloor flink. 

Maar de Partij voor de Dieren verbaasde GroenLinks door al tijdens de informatieperiode breekpunten op tafel te leggen. De dierenpartij is bovendien terughoudender met bouwen dan de overige partijen, terwijl de woningmarkt een belangrijk thema was tijdens de campagne. 

'Groene bondgenoot'

Hoewel Groot Wassink de Partij voor de Dieren niet uitnodigt voor de onderhandelingen over een nieuw college, hoopt hij dat de partij wel 'een groene bondgenoot zal blijven'. ''We hopen dat de PVDD het nieuwe college scherp houdt wat betreft het verwezenlijken van onze duurzame ambities.'' 

De fractieleider meent dat zijn partij op andere thema's dan duurzaamheid en dierenwelzijn veel verschilt met de Partij voor de Dieren. ''Daarmee wordt het formuleren van een brede en gedeelde visie op de stad lastiger.''

Thema's

Naast verduurzaming zal het nieuwe college in Amsterdam zich volgens Groot Wassink in moeten zetten voor de bestrijding van racisme en discriminatie, het werken aan 'verbondenheid' en het tegengaan van ongelijkheid en tweedeling.

Het betaalbaar en toegankelijk houden van woningen voor lage- én middeninkomens heeft ook grote prioriteit, net als democratisering via bijvoorbeeld bewonersinitiatieven.

Twaalf weken

Vier jaar geleden deed geen gemeente langer over de formatie van een nieuw college dan Amsterdam. Ruim twaalf weken van verkenningen en onderhandelingen waren er toen nodig.

Groot Wassink verwacht echter dat het dit keer een stuk voorspoediger zal verlopen.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!