Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam zet een buizerd in om agressieve meeuwen te verjagen. De roofvogel moet personeel beschermen dat werkzaamheden uitvoert aan het gebouw.

Voorheen waren de meeuwen schaars rond het academische ziekenhuis, maar tegenwoordig nestelen de visvangers zich in hoge mate op de daken van het gebouw, meldt het AMC.

Begin april start het broedseizoen bij de meeuwen en komen er veel kuikens uit het ei. Dat is niet zonder risico; veel medewerkers van het academische ziekenhuis moesten vorig jaar meeuwen van zich af slaan. “Een van de glazenwassers is zelfs in zijn rug geprikt”, zegt medewerkers Kwaliteitszorg Annemiek Soer. "Dat risico willen we niet meer lopen."

Om het enigszins diervriendelijk aan te pakken besloot het ziekenhuis om de nesten met eieren niet weg te halen. Dat is tegen de wet. Ook "meeuwenbestendige kleding" was geen optie. 

'Huurling'

Volgens het academische ziekenhuis zullen meeuwen niet nestelen in een omgeving met buizerds, omdat roofvogels de babymeeuwtjes graag op het menu zetten. De oplossing ligt dus voor de hand: een roofvogel inhuren. "Dit doen ze bij Schiphol ook", aldus het AMC.

De vogel gaat nog tot juni meeuwen verjagen. Het beest staat onder toezicht van een valkenier en vliegt tijdens het jagen vrij rond. Eerder vermeldde het ziekenhuis per abuis dat het dier aan een ketting zou zitten.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!