Het overgrote deel van de Amsterdammers heeft woensdag tegen de Wet op inlichtingen- en veiligheidsdiensten gestemd (Wiv).

 

In totaal stemden 98.628 Amsterdammers (32,5 procent) voor en 204.795 (67,5) tegen. Dat maakte waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen vrijdagochtend bekend.

Raadgevend referendum

De uitslag van het referendum is niet bindend, maar raadgevend: de uitkomst dient als advies aan het kabinet. De 'aftapwet' is al aangenomen. De Tweede Kamer ging in februari 2017 akkoord met de nieuwe Wiv. In juli volgde de Eerste Kamer.

Het referendum werd in november afgedwongen op initiatief van een groep studenten, nadat de Kiesraad oordeelde dat de drempel van de benodigde 300.000 handtekeningen ruimschoots was gehaald.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!