Bijna driekwart van de Turks-Amsterdamse kiezers die de gang naar de stembus vond stemde op DENK. 

 

Dat blijkt uit cijfers van de gemeentelijke dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS).

Het bureau deed samen met de Universiteit van Amsterdam onderzoek onder 2600 Amsterdammers met een migratieachtergrond. DENK is ook populair bij de kiezers van Marokkaanse afkomst, waarvan de helft voor deze nieuwkomer koos. 

Bijna de helft van de Amsterdamse kiezers met Turkse wortels heeft woensdag een stem uitgebracht tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, namelijk 47 procent. Dat is een forse stijging ten opzichte van de 37 procent van vier jaar geleden.

Andere etniciteiten

De opkomst onder Marokkaanse Amsterdammers en Amsterdammers met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond is wel lager dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. 23 procent van de Marokkaanse Amsterdammers ging woensdag stemmen, tegenover 26 procent vier jaar geleden.

Bij Amsterdammers met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond was dat respectievelijk 25 en 27 procent. Onder Surinaamse en Antilliaanse Amsterdammers werd de PvdA de grootste met 19 procent van de stemmen. Bij1 van Sylvana Simons deed het bijna even goed.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!