Sinds de start van dit jaar hebben 1.500 bijstandsgerechtigden zich aangemeld voor een experiment van de gemeente waarin zij onder voorwaarden kunnen bijverdienen in de bijstand. Bij de proef mag jaarlijks tot 2.400 euro worden bijverdiend als aanvulling op de uitkering.

Amsterdammers in de bijstand kunnen zich tot 1 augustus 2018 aanmelden voor de proef. Het experiment duurt twee jaar.

Het experiment wordt gedurende de looptijd onderzocht door de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam. Onderzocht wordt of een tegemoetkoming bijstandsgerechtigden motiveert om (parttime) werk te vinden. Het verdiende bedrag heeft geen invloed op belastingtoeslagen of op vergoeding van kinderopvang.

De proef van de gemeente kon op felle kritiek van de Tweede Kamer rekenen. Verantwoordelijk wethouder Arjan Vliegenthart (Sociale Zaken) moest op het matje komen bij de staatssecretaris en de Tweede Kamer, maar kreeg steun van een meerderheid van de gemeenteraad.

Amsterdam begon zelf met de proef omdat de gemeente niet mee mocht doen aan een landelijk experiment. De gemeente wilde namelijk niet voldoen aan de voorwaarde dat mensen in de bijstand verplicht zijn een tegenprestatie te leveren.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten. Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!