Netbeheerder Liander verwacht nog zeker de hele nacht en een deel van zaterdagochtend nodig te hebben om de stroomstoring in Amsterdam-Zuid te verhelpen. Dit meldt het bedrijf op Twitter. Aan het begin van de avond zaten nog ongeveer vijfduizend adressen zonder elektriciteit.

''Het is een hele complexe storing", zei een woordvoerder van Liander. ''Het kan zijn dat we in de loop van de nacht iedereen weer aangesloten hebben, maar het gaat met kleine stapjes."

De elektriciteit in Amsterdam-Zuid viel vrijdagochtend rond 10.30 uit, toen bij graafwerkzaamheden een elektriciteitskabel werd geraakt. Een kettingreactie zorgde voor kortsluiting op meerdere locaties in de stad.

Op de Weteringschans raakten twee mannen gewond door een steekvlam. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Op de piek van de storing zaten 28.000 klanten zonder stroom. Verschillende musea sloten de deuren en op een aantal plekken moesten gebouwen worden ontruimd vanwege branden in elektrokasten. 

Natrillen

De man die de kabel heeft geraakt "stond nog na te trillen" maar hoefde niet naar het ziekenhuis, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio aan NU.nl. 

Ook het tramverkeer raakte ontregeld, maar inmiddels is dat weer grotendeels op gang gekomen, aldus het GVB.