Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag zes jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 36-jarige man die in 2012 een 51-jarige man zou hebben gewurgd in een kajuit aan de Hobbemakade.

De man wordt verdacht van doodslag, meldt de officier van justitie. Ook wil het OM dat de man tbs met dwangverpleging krijgt opgelegd, omdat hij last zou hebben van een stoornis.  

Het 51-jarige slachtoffer is op 29 juli 2012 om het leven gekomen. De verdachte zat van 10 december tot 2 oktober 2013 in hechtenis nadat zijn DNA in de kajuit en op het slachtoffer werd aangetroffen, maar omdat onduidelijkheid ontstond over de doodsoorzaak werd de man alsnog vrijgelaten. 

"Aanvullende rapporten - opgesteld door diverse deskundigen – hebben uitgewezen dat het slachtoffer door verstikking en/of verwurging om het leven is gekomen", aldus het OM. De vervolging van de man werd hierop voortgezet. 

Het is niet bekend waar de man zich nu bevindt. "Als de rechtbank tot een veroordeling komt, heeft de officier gevraagd om gevangenneming zodat verdachte dan in de politiesystemen als ‘gesignaleerd’ kan worden geregistreerd', aldus het OM. 

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten. Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!