De tien grootste Amsterdamse politieke partijen ondertekenen dinsdagavond een Amsterdam Joods akkoord om antisemitisme in de stad tegen te gaan. Hierin staat dat de gemeente "harder wil gaan optreden". 

Bij antisemtische incidenten moet het Amsterdamse stadsbestuur concrete en zichtbare actie gaan ondernemen, is te lezen in een persbericht. Het initiatief voor het akkoord komt van de Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS). 

Ook spreken de politieke partijen uit dat er ondersteuning moet komen voor scholen en docenten die belemmeringen ervaren bij het bespreken van Jodenvervolging in de klas. Ook zou "Iedere Amsterdamse schoolverlater een bezoek moeten brengen aan een van de musea of plekken die het verhaal vertellen over de Jodenvervolging."

In Amsterdam doen in totaal 28 partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens voorzitter David Brilleslijper van de Joodse Gemeente Amsterdam hebben niet alle partijen gereageerd en zijn niet alle partijen erbij betrokken. "Van de partijen die meer landelijk actief zijn hebben de Partij voor de Dieren en DENK niet gereageerd en heeft Bij1 gemeld niet mee te doen.''

Incidenten

Volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) zijn er vorig jaar 113 antisemitische incidenten gemeld in Nederland. Hierbij zijn de "online incidenten" nog niet meegeteld, meldt een woordvoerder van het CIDI aan NU.nl. 

Bij 28 van deze incididenten gaat het om bekladdingen en vernielingen. Een voorbeeld hiervan is het joodse restaurant Hacarmel aan de Amstelveenseweg. Eind vorig jaar sloeg een 29-jarige man de ruiten in, waarna hij de Israëlische vlag naar buiten droeg.

De man wordt vervolgd voor vernieling en diefstal. Hij pleegde de vernielingen nadat de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem had erkend als de hoofdstad van Israël.

Het akkoord wordt ondertekend in het Joods Cultureel Centrum.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!