De orthodox-joodse school het Cheider in Zuid heeft maandenlang geweigerd aangifte te doen tegen een docent wegens mogelijk seksueel misbruik. Uiteindelijk gebeurde dit pas na druk van de toenmalige minister van Onderwijs. 

Dit blijkt uit onderzoek van NRC. De krant heeft gesproken met betrokken leraren, ouders en bronnen in het politieonderzoek. 

In juni 2012 meldden enkele ouders zich met het vermoeden dat Ephraïm S. hun kinderen misbruikt zou hebben. De school deed echter, ondanks aandringen van de vertrouwensinspecteur van de onderwijsinspectie, pas in oktober aangifte omdat ze de zaak volgens NRC "intern wilden oplossen volgens de joodse wet". 

Nadat het misbruik in 2012 bekend werd, is S. vertrokken naar Israël. Pas in 2016 werd geoordeeld dat hij kon worden uitgeleverd. De oud-docent wordt verdacht van het misbruiken van minstens vier kinderen, allen onder de zestien jaar oud.

De rechtszaak tegen de man hervat woensdag. Het gaat dan om een zogeheten pro-formazitting, de inhoudelijke behandeling volgt pas later.