Station Lelylaan wordt door Amsterdammers nog steeds ervaren als het minst veilig. Ook Centraal Station en Bijlmer Arena worden relatief vaak genoemd op de vraag welke stations reizigers mijden vanwege het veiligheidsgevoel.

Dit blijkt uit de Monitor Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer 2017 die jaarlijks gepubliceerd wordt door de dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS). De drie genoemde stations stonden in de monitor van 2015 ook al onderaan als het om het veiligheidsgevoel ging.

Ook ervaren sommige reizigers de verschillende metrolijnen van en naar Zuidoost als minder veilig. Van de 1.129 Amsterdammers zegt 16 procent het openbaar vervoer wel eens te mijden vanwege de veiligheid. Het merendeel (79 procent) van de reizigers mijdt nooit een vervoermiddel of halte.

Amsterdammers beoordeelden de sociale veiligheid in het Amsterdamse openbaar vervoer vorig jaar met een 7,7. Dat is nagenoeg gelijk aan 2015 en 2016 toen er een 7,6 werd gegeven. Zakkenrollers en jongeren met ongepast gedrag zijn de grootste veroorzakers van een onveilig gevoel.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!