Gemeente Amsterdam gaat vanaf donderdag overlast in de Reguliersdwarsstraat proberen terug te dringen door middel van koud wit licht.   

De gemeente wil het witte licht rond sluitingstijd van cafés en clubs activeren, zodat uitgaanspubliek sneller naar huis gaat. De proef start in het westelijk deel van de Reguliersdwarsstraat en loopt zes weken door. Het licht gaat niet alle avonden van de week aan, maar van donderdag tot en met zondag.

Bewoners en ondernemers ervaren overlast in de straat en in de verbindingsstegen met de Bloemenmarkt. Planten gaan stuk door vandalisme en wildplassen.

De lampen kunnen ook een andere kleur licht geven. "Als het nodig is, kan de politie vanuit de meldkamer de calamiteitenverlichting inschakelen. Daarbij kunnen zelfs de aanrijroutes voor hulpdiensten met kleur worden gemarkeerd", schrijft de gemeente in een persbericht.

De proef is een van de laatste experimenten van Stad in Balans. De resultaten gaan gemeten worden met enquêtes en interviews. De gemeente kwam met dat programma om de toenemende drukte in de stad in goede banen te leiden.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!