De Vrije Universiteit (VU) heeft krakerscollectief De Verrekijker verzocht het pand op het VU-terrein te verlaten nadat de in 1969 veroordeelde aanslagpleger Rasmea Odeh dinsdagavond aanwezig was bij een bijeenkomst van de extreemlinkse Revolutionaire Eenheid.

De VU heeft woensdagmiddag een gesprek met het collectief gevoerd, omdat de universiteit niet op de hoogte was gesteld dat Odeh kwam spreken. "We voelen ons gedwongen om na twee jaar het gebruik van het pand niet langer te gedogen", aldus een woordvoerder van de VU.

Rasmea Odeh vermoordde in 1969 twee Israëlische studenten tijden een bomaanslag in Jeruzalem. Ze zat tien jaar in de gevangenis, maar kwam vrij tijdens een gevangenenuitruil.

Tijdens het gesprek werd volgens de VU geen enkele verantwoordelijkheid genomen dat er in het geheim een bijeenkomst werd gehouden. "Dat geeft ons geen vertrouwen dat dit in de toekomst niet nog eens zal gebeuren. We hopen dit op een correcte manier af te wikkelen." 

Een woordvoerder van het krakerscollectief zegt tegen AT5 dat zij niet van plan zijn om op te stappen. "We vinden het heel zonde dat een plek die echt iets toevoegt nu weg moet. We hebben inmiddels iedereen opgeroepen om naar het pand te komen en de boel te barricaderen. We gaan hier vannacht ook slapen." 

De Revolutionaire Eenheid organiseerde maandag in de Nassaukerk de lezing, maar toen de kerk doorhad dat Odeh kwam spreken, werd er een stokje voor gestoken. Ook de Turkse arbeidersvereniging annuleerde de samenkomst toen bekend werd dat de vrouw kwam spreken. Daarop werd besloten om de bijeenkomst in De Verrekijker te houden.