Het Afval Energie Bedrijf (AEB) in Westpoort is onder verscherpt toezicht gesteld door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. De dienst maakt zich zorgen over de veiligheidssituatie bij de afvalverwerker.

Dat meldt waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen woensdag in een brief aan de gemeenteraad. De Omgevingsdienst ziet een verhoogd risico op een incident. Mogelijke oorzaken zijn het ontbreken van een goed onderhoudsregime en het niet beschikken over de benodigde technische kennis binnen de organisatie.

Het verscherpte toezicht houdt in dat de Omgevingsdienst vaker en intensiever gaat controleren. AEB gaat een verbeterprogramma dat de veiligheid moet verbeteren versneld invoeren.

Ook de kwaliteit van het onderzoek naar oorzaken van "ongewone incidenten" en het treffen van maatregelen om herhaling te voorkomen zijn als onvoldoende beoordeeld.

AEB benadrukt na vragen van de gemeente dat veiligheid de hoogste prioriteit heeft en zegt zich in de zorgen van de inspectiedienst te herkennen. Uiterlijk 7 maart komen ze met een plan van aanpak.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!