Zowel de Vrije Universiteit (VU) als de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn gedaald op de wereldwijde ranglijst QS World University Ranking.

De VU verloor negentien plekken en staat nu op 218. De UvA leverde één plekje in en daalt naar plaats 58. Beide universiteiten dalen sinds 2015 steeds verder op de ranglijst.

De UvA en de VU zijn niet de enige universiteiten die gedaald zijn in de ranglijst. De meeste Nederlandse universiteiten leveren plaatsen in. De universiteiten van Leiden en Utrecht (gedeelde plek,109), Wageningen (124), Rotterdam (147) en Maastricht (200) staan minder goed aangeschreven. De Rijksuniversiteit Groningen blijft op de 113e plaats steken.

Alleen de technische universiteiten van Delft en Eindhoven wisten in rang te stijgen. Delft is de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit, op plek 54. Vorig jaar was dat nog de 62. TU Eindhoven staat op plek 104, in plaats van 121 een jaar eerder.

De QS World University Ranking beoordeelt ongeveer negenhonderd universiteiten, onder meer op academische reputatie, de reputatie bij werkgevers en het aantal keren dat wetenschappers worden geciteerd in toonaangevende bladen.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!