De naam van Femke Halsema wordt door Amsterdammers het vaakst genoemd als nieuwe burgemeester en opvolger voor Eberhard van der Laan. 
 

Via internet kunnen Amsterdammers de gemeente hun voorkeuren laten weten en enkele tientallen hebben dat intussen gedaan. 

Andere namen die genoemd worden zijn Kajsa Ollongren (oud-wethouder in Amsterdam, nu minister), Lilianne Ploumen (oud-minister), oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, voormalig GroenLinks-politica Andrée van Es, oud-minister Melanie Schultz van Haegen en haar ex-collega Jeanine Hennis. 

De inwoners kunnen ook laten weten welke eigenschappen de nieuwe burgemeester moet hebben. Er zijn veel uiteenlopende wensen.

"Een bruine persoon. De meeste Amsterdammers zijn bruin maar de leiders zijn wit", zegt er een. "Een burgemeester met gevoel, die zich hard maakt voor alle Amsterdammers", wenst een ander.

"Na 750 jaar mag het wel eens een vrouw zijn", oppert iemand. Maar "in hemelsnaam geen politiek-correcte keuze, dus niet per se een allochtone gehandicapte lesbienne", brengt een ander daar weer tegenin. "Qua persoon: een combinatie van Job Cohen en Eberhard van der Laan", ofwel in de woorden van iemand anders: "sociaal maar niet soft" en "geen crowdpleaser".

De gemeente zegt alle suggesties te zullen meenemen bij het opstellen van een profielschets. De bedoeling is dat Amsterdam voor de zomer een nieuwe burgemeester heeft.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!