De FIOD heeft woensdag een projectontwikkelaar en twee bestuurders aangehouden van een Amsterdamse bouwbedrijf omdat zij worden verdacht van corruptie, valsheid in geschrift en belastingfraude. 

Het gaat om drie mannen variërend in de leeftijd van 51 tot 58 jaar. In kader van het onderzoek deed de FIOD woensdag doorzoekingen in twee bedrijfspanden in Amsterdam en een woning in Badhoevedorp.

De FIOD denk dat de bouwbedrijven opdrachten kregen toegespeeld voor geld dat via een constructie in de sportcarrière van de zoon van de projectontwikkelaar werd gestoken.

Op deze manier zou er zeker 500.000 euro zijn doorgesluisd. Deze betaling werd door de projectontwikkelaar verhuld als kosten aan het bouwbedrijf, die het op hun beurt stortte op de rekening van een stichting van de projectontwikkelaar "als ware het sponsorgeld", aldus de FIOD.

Constructie

De handeling is illegaal omdat de kosten kunnen worden afgetrokken van de winst, waardoor er geen belasting over hoeft worden betaald.

De financiële constructie werd opgemerkt door een accountant bij de Financial Intelligence Unit (FIU) dat onder leiding staat vanhet Functioneel Parket.