Tien jaar werkervaring in Amsterdam leidt voor een jonge werknemer tot circa 11 procent meer loon dan tien jaar werkervaring in de minst verstedelijkte gebieden, concludeert het Centraal Planbureau (CPB) woensdag in een onderzoek.

"Dit is vergelijkbaar met het looneffect van een jaar extra onderwijs", aldus het CPB. Voor een gemiddelde werknemer gaat het om 4,5 procent hoger loon. 

Uit onderzoek blijkt dat er een positief effect is tussen stadsgrootte en lonen. Dit geldt ook voor Rotterdam, maar ook kleinere steden als Groningen, Maastricht en Nijmegen. "Grensregio's profiteren doorgaans minder, omdat de landsgrens een belemmering vormt voor stedelijke productiviteitsvoordelen uit het buitenland."

Volgens het planbureau houden jongeren een deel van dit hogere loon op latere leeftijd vast, ook als ze gaan werken in een kleinere plaats. De hogere lonen in steden hangen onder meer samen met de grotere arbeidsmarkt in deze gebieden. Daardoor sluiten vraag en aanbod van werknemers en werkgevers beter op elkaar aan.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!