Rond Amsterdam was woensdag sprake van een flinke ochtendspits vanwege gladheid door sneeuwval. Iets voor 8.00 uur stond in het hele land 180 kilometer file, waarvan de meeste files zich voordeden rond de hoofdstad, meldt de ANWB.

De 180 kilometer file is gemiddeld voor 8.00 uur op een woensdag, maar aangezien het voorjaarsvakantie is, had er eigenlijk minder moeten staan. ''Daarom valt het toch wel op", aldus een woordvoerder van de ANWB.

Het KNMI gaf dinsdag al een code geel af, deze is nog steeds van kracht. Volgens Weeronline wordt het woensdag met maxima van -1 in Zeeland tot -4 graden in het noordoosten de koudste dag van de winter. In De Bilt wordt het naar verwachting maximaal -2 graden. Daarmee wordt woensdag de eerste officiële ijsdag van de winter en de koudste 28 februari ooit gemeten. Het oude record van -1,6 graden stamt uit 1904.

Omdat er nog altijd een gure wind waait, kan het buiten aanvoelen als -15. Donderdag wordt het overdag met temperaturen van rond de -3 graden iets minder koud maar het kwik komt niet boven het vriespunt uit. Dat zou voor de schaatskansen in de binnenstad goed nieuws kunnen zijn, al werd er dinsdag gehoopt op weinig wind.