De extreemlinkse Revolutionaire Eenheid zegt een nieuwe locatie te hebben gevonden voor een bijeenkomst waarbij de aanslagpleger Rasmea Odeh gaat spreken.

De nieuwe locatie is nog wel geheim. Wie wil weten waar de bijeenkomst dinsdagavond plaats gaat vinden, moet contact opnemen met de organisatoren. Dat heeft de beweging op Facebook gemeld. 

De Revolutionaire Eenheid blijft vooralsnog mysterieus over de plek van de samenkomst, aangezien er veel kritiek kwam op hun spreker.

De Palestijnse Odeh werd in 1969 veroordeeld voor de moord op twee Israëlische studenten tijdens een bomaanslag in Jeruzalem. Ze zat tien jaar in de gevangenis, maar kwam vrij tijdens een gevangenenuitruil. 

Valse voorwendselen

Eerder probeerde de extreemlinkse beweging onder valse voorwendselen al andere locaties te regelen. De Nassaukerk in West stak een stokje voor de bijeenkomst, nadat bleek dat Odeh zou spreken.

Ook de Turkse arbeidersvereniging van Nederland gaf dinsdag aan de samenkomst niet door te laten gaan. HTIB-voorzitter Mustafa Ayranci zei tegen De Telegraaf niet eerder te hebben geweten dat de aanslagpleger aanwezig zou zijn. 

"Ik hoorde pas net van u dat ik in de maling genomen ben. De zaal was dinsdag gehuurd namens een Filippijnse organisatie."

'Vrij land'

In principe zou iedereen volgens de voorzitter mogen spreken bij de HTIB, omdat "we leven in een vrij, democratisch land". "Ook meneer Wilders, die door de rechter is veroordeeld, is welkom. Ik heb hem wel tien keer uitgenodigd, maar hij komt niet."

Toch ging het uitnodigen van Rasmea Odeh hem te ver. "Als u mij een vonnis kunt sturen waarin staat dat zij is veroordeeld, zet ik het stop. Sinds 1974 hebben wij altijd strijd gevoerd tegen discriminatie en antisemitisme."

Voor de Revolutionaire Eenheid komt de afzegging van Ayranci als een teleurstelling. Maar de organisatoren zijn naar eigen zeggen "niet onder de indruk van dit soort intimidatiepogingen". Ze zien Odeh als een "voorbeeld en inspiratiebron". Ze zou na mishandelingen een "valse getuigenis" hebben afgelegd en "onschuldig" zijn.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!