​De Amsterdamse waterbeheerder Waternet heeft een vaarverbod aangekondigd voor de Amsterdamse grachten om het ijs in de grachten te laten groeien.

Dit laat Waternet dinsdag weten.

De IJsnota gaat daarmee zijn eerste fase in, waarbij een geselecteerd aantal grachten wordt afgesloten, waaronder de Brouwersgracht, Prinsengracht, Keizersgracht, Leliegracht en de Bloemgracht. Door het vaarverbod wordt het ijs in Amsterdam niet kapot gevaren en kan er wellicht binnenkort geschaatst worden op de grachten.

Ook gaat Waternet sommige sluizen, gemalen en noodkeringen sluiten zodat het water op de Amsterdamse grachten minder snel gaat stromen. Daardoor kan het ijs verder groeien. Bij een periode van minimaal vijf dagen matige tot strenge nachtvorst wordt fase twee van het vaarverbod afgekondigd, waarin er in nog meer grachten niet mag worden gevaren.

'Spannend'

Wethouder Udo Kock laat via een persbericht weten dat het gezien de weerberichten "spannend zal worden", maar dat ze er "alles aan doen dat bewoners en bezoekers hopelijk op de grachten kunnen schaatsen".

De laatste keer dat Amsterdammers door de binnenstad konden schaatsen was in 2012.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!