De gemeenten Utrecht, Amsterdam en Alkmaar scoren het hoogst op duurzaamheid volgens een dinsdag gepubliceerd onderzoek van Natuur & Milieu. Hierin is gekeken hoe ze het doen op het gebied van energie, mobiliteit en afval.

Volgens Natuur & Milieu blijken gemeenten met ambitieuze klimaatdoelstellingen vaker hoog te scoren. Alleen zou Amsterdam volgens de organisatie meer moeten focussen op onder meer zonnestroom.

Zulke doelen moeten worden vertaald naar concreet beleid, zoals het stimuleren van zonnepanelen of het invoeren van een milieuzone. ''Dit klinkt misschien als een open deur, maar het geeft aan dat zo'n doel geen dode letter is", aldus Geertje van Hooijdonk van Natuur & Milieu.

De organisatie heeft gekeken naar 42 van de grootste gemeenten van Nederland en onderzocht twaalf indicatoren op het gebied van energie, mobiliteit en afval. "Daarbinnen is gekozen voor indicatoren waar een gemeente ook duidelijk zelf invloed op uit kan oefenen", aldus Natuur & Milieu. 

Onderaan de lijst bungelen Sittard-Geleen, Emmen en Heerlen. De organisatie hoopt dat gemeenten na de aankomende gemeenteraadsverkiezingen veel duurzame collegeafspraken tot stand komen.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!