Waternet kondigt vooralsnog geen vaarverbod in voor de Amsterdamse grachten, omdat er nog te weinig ijsvorming is. Dinsdag wordt opnieuw gekeken of er maatregelen worden genomen, die ervoor moeten zorgen dat er geschaatst kan worden op de grachten. 

Dit laat Waternet maandag weten. Dit weekend is al dagelijks gecontroleerd of er al genoeg ijs op de grachten lag. 

Tegen De Telegraaf zei Waternet zondag dat er "hier en daar al ijs ligt".  Als de zogeheten IJsnota wordt afgekondigd, worden de gemalen stilgezet en gaan de sluizen dicht. Hierdoor  krijgt het water de gelegenheid om te bevriezen. In de eerste fase geldt het verbod alleen voor een beperkt aantal grachten in de Jordaan.

Bij een periode van minimaal vijf dagen matige tot strenge nachtvorst wordt fase twee van het vaarverbod afgekondigd. In de tweede fase mag er in nog meer grachten niet meer gevaren worden.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!