Een rood vierkant is in de nacht van zondag op maandag op de deur van het Maagdenhuis geschilderd als protestactie. Het vierkant werd tijdens de bezetting van 2015 ook gebruikt als symbool voor protest.

De Nieuwe Universiteit (DNU) wil, met het vierkant op de deur van het pand van de Universiteit van Amsterdam (Uva) aan het Spui, opnieuw aandacht vragen voor het doel van de protesten drie jaar geleden.

DNU constateert "dat er te weinig veranderd is". "Politiek en bestuur doen nog steeds niets tegen de extreme werkdruk en de adviezen van de Commissie Diversiteit zijn genegeerd."

De actiegroep roept docenten op om te staken en docenten om hun werk neer te leggen. 

Bezetting

Op de avond van 25 februari 2015 werd het Maagdenhuis bezet door een groep van ongeveer driehonderd ontevreden studenten. Eerder werd een ander pand van de UvA, het Bungehuis, ontruimd en werden 42 studenten gearresteerd.

Ze waren ontevreden over het democratische gehalte van de UvA. Wijlen burgemeester Eberhard van der Laan kwam dezelfde avond nog naar het Maagdenhuis om in debat te gaan met de ontevreden studenten. Op 11 april werd de bezetting beëindigd door de mobiele eenheid. Na de protesten diende voorzitter van het College van Bestuur van de UvA, Louise Gunning, haar ontslag in.

Ontevreden

Nu zijn een groep studenten van DNU dus wederom ontevreden. Dit keer onder meer over bezuinigingen bij de Faculteit Geesteswetenschappen en op handen zijnde bezuinigingen bij de Faculteit Maatschappij en Gedrag. Ook maakt DNU zich zorgen over de werkdruk.

"De studentenprotesten waren een reactie op het snijden in de Geesteswetenschappen. Dat dit toch wordt gedaan, was niet de afspraak. De studentenraden alleen zijn niet bij machte dit adequaat te stoppen."

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!