Gianni L., de man die het vermoedelijke doelwit was tijdens de dodelijke schietpartij in een buurthuis op Wittenburg, heeft bezwaar gemaakt tegen het gebiedsverbod dat de burgemeester hem heeft gegeven.

In afwachting van de uitkomst van de bezwaarprocedure stapte hij daarnaast naar de voorzieningenrechter. Hij liet weten dat hij niet genoeg geld heeft om ergens anders te wonen en dat hij een onschuldig slachtoffer is. Ook vindt hij dat de gemeente hem zou moeten beveiligen. 

De voorzieningenrechter gaf hem deze week ongelijk. De beslissing van burgemeester van Aartsen zou "gelet op de aard en ernst van de verstoring van de openbare orde vooralsnog voldoende gemotiveerd zijn".

De gemeente liet op de zitting weten dat er om meerdere redenen gekozen is voor een "redelijk ruim gebied" waar Gianni L. niet meer mag komen. Zo is zijn hele vriendenclub er geworteld en brengt hij zijn neefje vaak naar school. Ook zijn de Oostenburgereilanden "een afgesloten gebied zijn dat wordt omsloten door water en spoor".

Wel vindt de voorzieningenrechter de motivering voor een duur van drie maanden "summier". Toch worden er geen consequenties aan verbonden, omdat de situatie wekelijks wordt besproken door de burgemeester en hoofdofficier van justitie. Als de situatie veiliger is wordt het gebiedsverbod eerder opgeheven.

De voorzieningenrechter stelde verder dat Gianni L. voor beveiliging en eventueel ander onderdak niet bij de gemeente moet zijn, maar bij justitie. Wel moet hij dan meer informatie geven over zijn eigen veiligheidssituatie. 

Bij de schietpartij kwam een stagiair die aan het werk was in het buurthuis om het leven. Een andere stagiair raakte gewond, net als Gianni L.. De daders van de schietpartij zijn nog niet opgepakt.