De gemeente Amsterdam sluit zich definitief aan bij de aangifte van advocaat Benedicte Ficq tegen de tabaksindustrie. Het doel volgens waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen is de gezondheid van de burgers te beschermen. 

"De gemeente doet eveneens aangifte tegen de vier grote tabaksproducenten, in lijn met en ter ondersteuning van de aangifte die u al eerder hebt gedaan", laat de gemeente in een brief weten, zo schrijft Het Parool

Eerder werd al gemeld dat de gemeente de aangifte steunde, maar dat het nog moest bekijken of het juridisch mogelijk was om zich aan te sluiten. Volgens de verantwoordelijk zorgwethouder Eric van der Burg, wil de stad met het uitspreken van de steun een statement maken.

"We zijn al jaren hard bezig een rookvrij Amsterdam te realiseren. Het ondersteunen van de aangifte tegen de tabaksindustrie past in deze lijn", zo stelde de wethouder eerder. Ook het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek doet mee met de aangifte. 

Verslavingszorg

Naast het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek hebben ook andere grote Nederlandse ziekenhuizen zich aangesloten bij de aangifte, zoals het UMCG Groningen. Ook KWF Kankerbestrijding sprak eerder ook al steun uit voor de aangifte, die Ficq in 2016 namens een aantal maatschappelijke organisaties en patiënten deed. 

Eerder deze maand kwam daar ook de steun van het Netwerk Verslavingszorg bij, een koepel van verschillende instanties die zich met verslaving bezighouden. 

Het Openbaar Ministerie (OM) kan nog niet zeggen of de aangifte leidt tot een strafzaak.