Van de fietsende Amsterdammers voelt in totaal 44 procent zich onveilig bij een ritje door de stad. De ANWB wil dat de gemeente daar iets aan doet.

"Verkeersveiligheid is in de vergetelheid geraakt. We merken onvoldoende urgentie in de gemeenteraden. Het is tijd voor een wake-upcall", zegt ANWB-directeur Frits van Bruggen dinsdag in het AD.

In het onderzoek onder ruim 22.000 leden blijkt dat landelijk gezien 27 procent van de mensen het onveilig vindt om te fietsen. Hier steekt Amsterdam dus flink bovenuit. Ook in Delft (37 procent) en in Maastricht (36 procent) voelen mensen zich onveilig op de fiets. 

''Ik vind dat hoog", zegt Van Bruggen, die onder meer pleit voor beperkende maatregelen voor auto's. ''We moeten per stad en dorp bekijken of er 30 kilometerzones bij moeten komen", zegt hij.

''Daar is niet iedere autobezitter blij mee. Daar krijgen we ook discussie over. Maar het gaat niet om autootje pesten of fietsen pesten, het gaat om de veiligheid", zegt de ANWB-directeur wiens dochter ernstig hersenletsel opliep na een fietsongeluk.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!