In de Jekerstraat in Zuid is zondagmiddag een gedenksteen onthuld voor de gedeporteerde kinderen en leraren van twee Joodse scholen.

Het gedenksteen is geplaatst aan de Jekerstraat 84 in de Scheldebuurt in Zuid.

Toen de Duitse bezetter aan de macht kwam, werden de van oorsprong gemengde scholen omgevormd tot een Joodse school. Zo'n duizend kinderen gingen er tussen 1941 en 1943 naar school. Velen werden één voor één meegenomen om nooit meer te terug te keren. Om de slachtoffers te herdenken nam Sarah Oostenbrink, nu zelf werkzaam in het pand, het initiatief voor een gedenksteen.

Bij de onthulling was ook John Blom aanwezig. Hij ging naar één van de twee scholen en moest van de bezetter blijven vanwege zijn joodse afkomst. Vriendjes werden afgevoerd en ook zijn familie overleefden de oorlog niet. Toen John in de Hollandsche Schouwburg zijn deportatie afwachtte, ontsnapte hij om vervolgens onder te duiken. 

Tijdens de onthulling van de gedenksteen vertelde Blom zijn verhaal op de plek waar het allemaal gebeurde.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar sontvangt binnen 24 uur de eerste update!