De rechtbank heeft aan een 19-jarige man zes maanden jeugddetentie opgelegd voor een steekpartij op 1 november vorig jaar bij de Albert Heijn in winkelcentrum Ganzenhoef. Het slachtoffer werd willekeurig gekozen en was geen bekende van de dader.

Naast de jeugddetentie moet de dader zich verplicht laten behandelen voor zijn psychische problemen. Hij is ook voorwaardelijk veroordeeld tot plaatsing in een inrichting voor jeugdigen. Daar worden jongeren met onder meer ontwikkelingsstoornissen verplicht intensief behandeld.

De rechtbank liet bij het bepalen van de straf het advies van gedragsdeskundigen meewegen. Die concludeerden dat de man sociaal-emotioneel onrijp is en adviseerden daarom om de zaak onder het jeugdstrafrecht te laten vallen.

Ook lijdt de dader aan stoornissen waardoor hij zijn emoties en impulsen slecht kan beheersen. Hij was daardoor tijdens de steekpartij verminderd toerekeningsvatbaar. De man moet zijn slachtoffer ruim 3.200 euro schadevergoeding betalen.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!