De winnaar van het Roze Lieverdje is stichting Maruf. De prijs wordt eens in de twee jaar door GroenLinks uitgereikt aan een Amsterdammer of organisatie die zich 'op bijzondere wijze heeft ingezet voor de emancipatie van LHBT'ers in de stad'.

Stichting Manuf biedt een platform voor islamtische homoseksuelen en transgenders. GroenLinks Amsterdam heeft de winst bekend gemaakt. De prijs werd woensdagavond uitgereikt in de Jungle Amsterdam in Oost.

Stichting Maruf werd vijf jaar geleden opgericht. De stichting helpt moslims die worstelen met hun identeit. Bij Maruf leren ze hoe ze om kunnen gaan met hun geloof en identiteit. 

Volgens juryvoorzitter Tirza de Fockert is de stichting een voorbeeld, omdat Maruf zich inspant voor een groep Amsterdammers die vaak kampt met discriminatie binnen meerdere gemeenschappen. "De stichting biedt deze biculturele lhbt-groep een veilige haven en begeleiden ze naar zelfacceptatie", aldus De Fockert.

Nominaties

Iedere Amsterdammer mocht een kandidaat aandragen, waarna een jury met onder andere dragqueen en voormalig winnaar Lady Galore vier genomineerden selecteerden. De andere kanshebbers waren de oprichter van Pink Marrakesh Nassiri Belaraj, de roze predikant Wielie Elhorst.en de biculturele activiste voor transrechten Ana Paula Lima

Andere winnaars uit het recente verleden zijn politiewoordvoerder Ellie Lust (2016) en cabaratière Dolly Bellefleur.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar sontvangt binnen 24 uur de eerste update!