De derdegraads brandwond die een pasgeboren baby in november bij zijn hielprik in het OLVG Oost heeft opgelopen, werd veroorzaakt door de handschoen die om zijn voetje heen was gewikkeld.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

De temperatuur van het water in de handschoen was niet continue gecontroleerd. Daardoor kan het niet uitgesloten worden dat de temperatuur hoger was dan 37 graden, schrijven de onderzoekers.

Het voetje van de baby was tijdens de hielprik koud en matig doorbloed. Doordat de handschoen met hydrofiele luier om zijn voetje heen gewikkeld was, nam de warmtebelasting toe.

Maatregelen

Het ziekenhuis gaat maatregelen nemen naar aanleiding van het incident. De voeten van baby's worden voortaan niet meer door middel van een handschoen ingepakt. Het object waarmee dat wel gebeurt, mag voortaan niet warmer zijn dan 34 graden en dient gecontroleerd te worden voor de exacte temperatuur. 

De ouders van Muhammed beklaagden zich naderhand ook over de communicatie met het OLVG. Daarom moet er bij zware bevallingen een duidelijk aanspreekpunt voor de ouders worden aangewezen.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!