De initiatiefnemers van Gold Rush Amsterdam hebben deze week twee goudklompen verstopt die honderden euro’s waard zijn. Ze organiseren een goudjacht om mensen bewust te maken van het koloniale verleden van de stad.

De goudklompen hebben samen een waarde van vijfhonderd euro en zijn te vinden op plekken die te maken hebben met het koloniale verleden van Amsterdam.

"De geschiedenis van de stad is sterk verbonden met kolionisatie en slavernij. Veel mensen weten dat niet. Wij willen dat Amsterdammers hun eigen geschiedenis kennen", zegt Miguel Heilbron, een van de initiatiefnemers, tegen NU.nl.    

Het is de tweede keer dat de goudjacht wordt georganiseerd. De organisatie van het spel post elke dag een hint op hun Facebook-pagina, om zo de klompen te vinden. 

Zwarte bladzijde

De hints verwijzen naar zwarte enveloppen die een aanwijzing bevat een 'zwarte bladzijde’ uit de Amsterdamse geschiedenis van de Gouden Eeuw, waarin een paar letters verborgen zitten. Er zijn tien letters nodig om de locatie van de goudklompen te vinden.

De ornamenten op het paleis op de Dam en het huis van de burgemeester verwijzen bijvoorbeeld naar het slavernijverleden, vertelt Heilbron.

Bekendheid

Heilbron vindt dat er meer bekendheid mag komen met het slavernijverleden. "In de schoolboeken wordt de Gouden Eeuw niet vaak genoeg in verband gebracht met slavernij. De meeste Nederlanders weten heel veel over de Tweede Wereldoorlog, maar bijna niks over onze slavernijgeschiedenis."

Vorig jaar lag een van de goudklompen verstopt bij het slavernijmonument in het Oosterpark.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten. Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!