De eerste auto's zijn maandagochtend door de Spaarndammertunnel gereden. De achthonderd meter lange buis moet de Spaarndammerbuurt met de nog te bouwen wijk Haven-Stad verbinden.

Rond de ochtendspits konden de eerste auto's door de tunnel rijden. 

Hoewel Haven-Stad nog niet uit de grond is verrezen, was de aanleg van nieuwe infrastructuur noodzakelijk. De weg die nu bij de Houthavens ligt, zou een obstakel vormen tussen die wijk en de Spaarndammerbuurt.

Iedere dag rijden maar liefst 22.000 auto's over dat stukje asfalt. Verkeersexperts vreesden een barrière van auto's tussen de nieuwbouwwijk en de Spaarndammerbuurt. Bovendien is 80 procent doorgaand verkeer. Hiermee werd genoeg reden gevonden voor het bouwen van de tunnel. 

Testen

Na twee jaar bouwen was de tunnel begin 2017 al bijna klaar, maar het heeft dus nog lang geduurd voordat hij in gebruik kan worden genomen.

"Duizenden testen moesten worden gedaan. Dat is gewoon heel complex, en dan stuit je soms op dingen die je moet oplossen. Dat hebben we dan ook gedaan", aldus projectmanager Marco de Boer. 

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten. Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!