Koningin Máxima lanceert maandag in Amsterdam een nieuw virtueel onderzoekscentrum naar kanker.

Het Oncode Institute is een onafhankelijk virtueel instituut dat de expertise van bijna 600 onderzoekers van negen Nederlandse instituten zoals het Antoni van Leeuwenhoek, het Prinses Máxima Centrum en het Erasmus MC, samenbundelt. 

Het instituut bestaat uitsluitend op internet en laat daar onderzoekers met elkaar samenwerken. De lancering vindt plaats in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. 

Het doel van het instituut is een betere, snellere en betaalbare behandeling van de ziekte. Er wordt op drie peilers gelet: excellent onderzoek, intensieve samenwerking en het benutten van wetenschappelijke kennis voor patiënten. 

Investeren

De komende vijf jaar investeert KWF Kankerbestrijding, samen met de ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK), Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), in totaal 125 miljoen euro in Oncode Institute.

Door het nieuwe centrum zou het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen tegen kanker volgens Nederlandse kankeronderzoekers met zeker anderhalf jaar versneld kunnen worden.

Toepassing

Het Oncode Institute richt zich niet alleen op onderzoek, maar zet zich ook in om de bevindingen sneller in de praktijk toe te passen bij patiënten. "De resultaten moeten door anderen worden opgepakt om tot oplossingen voor patiënten te komen'', zegt Ton Rijnders, algemeen directeur van het instituut in het AD. "Die stap gaan we versnellen.''

Het instituut kijkt ook naar hoe de resultaten van onderzoek vertaald kunnen worden naar nieuwe behandelmethoden en welke private partijen, zoals artsen, biotechbedrijven en farmaceuten, ze daarvoor kunnen interesseren.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten. Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!