Zaterdag is een volksinitiatief gestart om Amsterdammers een stem te geven bij de selectie van de nieuwe burgemeester. Enkele prominente Amsterdamse politici steunen de petitie. 

De steun voor de petitie komt van onder andere SP-Kamerlid Sadet Karabulut, Boris van der Ham (oud-Kamerlid D66) en Frits Huffnagel (oud-wethouder VVD). Het plan zelf is van voormalig PvdA-Kamerlid Niesco Dubbelboer en nu werkzaam bij stichting Meer Democratie en PvdA-adviseur Erik van Bruggen.

Zodra er meer dan 1200 handtekeningen zijn opgehaald moet de gemeenteraad het plan bespreken. Met nog eens 27.000 extra handtekeningen kan een volksstemming worden afgedwongen. 

Mogelijk krijgt Amsterdam nog voor de zomervakantie een nieuwe burgemeester. Deze gaat vooralsnog gekozen worden op de traditionele manier: in het diepste geheim.

Invloed

Dubbelboer wil dat het dit keer anders gaat: "We willen zorgen voor maximale invloed van de Amsterdammer op de nieuwe burgemeester van de hoofdstad", zegt hij tegen Het Parool.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten. Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!