Het Openbaar Ministerie (OM) heeft twee jaar cel geëist tegen Jason L., ook bekend als rapper JayJay, voor witwassen. Hij wordt ervan verdacht dat hij tussen juli 2014 en juni 2016 onder andere vakanties, een auto en kleding heeft betaald van crimineel geld.

Dat blijkt uit de inhoudelijke behandeling vrijdag. Het Openbaar Ministerie wil ook 150.000 euro terugvorderen van de rapper.

Volgens het OM zou het gaan om een ton aan crimineel geld. L. zou hiervan onder tienduizend euro hebben uitgegeven aan twee dure horloges en 30.000 euro aan zijn vakanties.

Het OM beschuldigt L. naast de witwas-zaak ook van een ernstige mishandeling in een club in Rotterdam op 9 april 2016. Hij zou daar een drietal mannen hebben mishandeld. De slachtoffers zouden onder meer zijn geslagen met flessen.

Vorig jaar november is L. veroordeeld tot veertien jaar cel met aftrek van voorarrest voor het medeplegen van de liquidatie van Abderrahim Belhadj in Amsterdam. De 30-jarige Belhadj werd in mei 2016 van dichtbij neergeschoten in de portiek van de flat Kikkenstein in Zuidoost.

De uitspraak volgt later op de dag.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten. Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!