Naar aanleiding van de dodelijke schietpartij in de wijk Wittenburg in Amsterdam van vorige week, kijkt waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen naar een mogelijk gebiedsverbod voor de 19-jarige Gianni L.. Er wordt rekening mee gehouden dat hij het doelwit van de twee schutters was en niet de 17-jarige Mohammed die om het leven kwam.

Voordat de burgemeester over zou kunnen gaan op een gebiedsverbod, moet hiernaar eerst nog een onderzoek ingesteld worden. Daartoe is de burgemeester nog niet overgegaan, meldt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam.

Bijna twee jaar geleden legde burgemeester Van der Laan voor het eerst een gebiedsverbod op aan een inwoner van de stad die op een liquidatielijst zou staan. 

Gianni L., voor wie het gebiedsverbod zou moeten gaan gelden, raakte bij de schietpartij in het buurthuis zwaargewond. Vanuit bewoners is er nadrukkelijk de wens gekomen dat de jongen zich niet meer in de buurt van de Oostelijke Eilanden mag begeven nu de kans bestaat dat hij het doelwit was. 

Eind november vorig jaar raakte L. ook al gewond bij een schietpartij op Kattenburg, één eiland verderop. Een langer lopende burenruzie zou toen de reden geweest zijn voor deze schietpartij, waarbij de 19-jarige Ayman Mouyah doodgeschoten werd.

Haalbaarheid

Een gebiedsverbod is een zware maatregel, daarom moet er eerst gekeken worden naar de juridische haalbaarheid. 

Daarover zal de waarnemend burgemeester in gesprek moeten met de politie en de hoofdofficier van justitie. 

Niet zwijgen

Naar aanleiding van de schietpartij in de wijk heeft Van Aartsen donderdag nogmaals een oproep gedaan aan buurtbewoners om niet te zwijgen als ze informatie hebben over de schietpartij. 

Volgens hem is er sprake van een grote afstand tussen "de overheid en mensen die hier met een aantal problemen zitten'', zo zei hij tijdens een toespraak voor de gemeenteraad.

Toen Van Aartsen de buurt eerder al bezocht, deed hij een vergelijkbare oproep. "Ik heb gezegd: zwijg alsjeblieft niet. Er zijn voldoende wegen om informatie te melden.''

Volgens de burgemeester is er bij de bewoners een "enorme aarzeling, en meer dan dat", om meldingen te maken. 

Bij de schietpartij in Wittenburg raakten ook nog andere personen dan L. gewond. Ook een 20-jarige vrouw liep verwondingen op. Inmiddels is zij uit het ziekenhuis ontslagen.