Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen van Amsterdam heeft bewoners uit de wijk Wittenburg opgeroepen niet te zwijgen als ze informatie hebben over de schietpartij vorige week in een buurthuis. Bij de schietpartij kwam de 17-jarige Mohammed om het leven. 

Volgens Van Aartsen is er sprake van een grote afstand tussen "de overheid en mensen die hier met een aantal problemen zitten'', zo zei hij tegen de gemeenteraad. 

Hij stelde dit naar eigen zeggen "gevoelige onderwerp'' aan de orde toen hij de buurt bezocht. "Ik heb gezegd: zwijg alsjeblieft niet. Er zijn voldoende wegen om informatie te melden.'' Volgens de burgemeester is er bij de bewoners een "enorme aarzeling, en meer dan dat, om dat te doen''. 

Daarom is het volgens hem van belang het vertrouwen tussen de overheid en de buurt te versterken. Naast de maatregelen die eerder deze week al werden getroffen, wil Van Aartsen zelf ook binnen een maand teruggaan naar de buurt. Daarnaast is het volgens hem op de langere termijn nodig als gemeente dieper in de Amsterdamse samenleving door te dringen, zodat beter duidelijk wordt wat er zoal speelt.

Mohammed was stagiair in het buurthuis. Hij was vermoedelijk niet het beoogde doelwit.

Gewonden 

Van Aartsen zei dat de 20-jarige vrouw die gewond raakte niet meer in het ziekenhuis ligt. De 19-jarige Gianni L, die in zijn nek werd geschoten, is geopereerd en buiten levensgevaar. Het vermoeden bestaat dat hij het beoogde doelwit was. 

L. was in november ook al slachtoffer van een schietpartij in dezelfde buurt en een bekende van politie en justitie. Volgens de burgemeester was er echter "geen enkele indicatie" dat hij gevaar liep. "Hij kwam daar wel vaker om te kickboksen.''

Mogelijk worden er nu wel maatregelen genomen als de man uit het ziekenhuis komt. Een van de mogelijkheden zou een gebiedsverbod zijn, maar daarvoor moeten de juridische mogelijkheden nog worden onderzocht.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!