Het college van burgemeesters en wethouders stelt dat er "geen sprake van plezierjacht in de Amsterdamse Waterleidingduinen kan en zal zijn". Daarmee reageert de gemeente op verontwaardigde reacties van D66 en PvdA.

De partijen waren niet op de hoogte van nieuwe wetgeving, waardoor nu ook plezierjagers op damherten in de Waterleidingduinen zouden mogen schieten. Het beheer zou uitsluitend worden uitgevoerd door professionals in dienst van Stichting Waternet.

In principe mocht er al sinds 2015 geschoten worden op de dieren, maar niet door particuliere jagers. Een nieuwe wet zou dit veranderen: het beheer van het natuurgebied moet tegenwoordig in handen komen van een vereniging met leden.

Particuliere jagers richtten al zo'n vereniging. Uit berichtgeving van Het Parool bleek dat zij bovendien steeds meer invloed proberen te krijgen in het gebied.

De jagers hoopten zelf samen te kunnen werken met Waternet, maar ook het bedrijf ziet dat niet zitten. "De jagers doen dit alleen vanuit hun eigen belang", aldus een woordvoerder.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!