Netbeheerder Liander heeft afgelopen jaar 202 hennepkwekerijen ontmanteld in de stad. Dat zijn twaalf plantages minder dan in 2016.

Liander is actief in de provincies Noord-Holland, Friesland, Gelderland, Flevoland en een deel van Zuid-Holland. De netbeheerder schat de totale waarde van gestolen energie in dat gebied op 17,5 miljoen euro. 

Om de diefstal van energie tegen te gaan zet Liander dagelijks twintig medewerkers in over heel Nederland. Per dag ontdekken zij gemiddeld vier hennepkwekerijen in hun gebied. 

Slimmer

De netbeheerder werkt nauw samen met de politie om kwekerijen op te sporen en te ontmantelen. Maar de georganiseerde criminaliteit zou volgens Het Parool steeds slimmer worden in het verbergen van dergelijke illegale praktijken. 

Ook in provincie Noord-Holland zijn afgelopen jaar minder kwekerijen ontdekt. Dat ging om 588 in plaats van 485 plantages. Netbeheerder Stedin meldt bovendien in de drie andere grote steden, naast Amsterdam, een daling. \

Woonfraude

Amsterdamse woningcorporaties hebben vorig jaar bij ruim negenhonderd corporatiewoningen woonfraude ontdekt, waarbij ook hennepkwekerijen werden aangetroffen. Dat meldde de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties maandag. In de meeste gevallen ging het bij deze corporatiewoningen om illegale onderhuur en illegale bordelen aangetroffen.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!