De gemeente Amsterdam moet helpen bij het plaatsen van het omstreden videokunstwerk 'Westland Wells' op een alternatieve locatie.

Dat heeft het gerechtshof Amsterdam dinsdag beslist bij een hoger beroep in de zaak.

De eerder beoogde locatie, op de Theophile de Bockstrook, zorgde voor veel protest bij omwonenden. Het videokunstwerk van kunstenares Femke Schaap zou volgens hen voor epileptische aanvallen zorgen, door de verschillende projecties. Ook zou de veiligheid van spelende kinderen in het geding komen, omdat zij van de installaties af zouden kunnen vallen.

Het kunstwerk bevat drie installaties waarop na zonsondergang beelden van een bron, een fontein en een waterval worden geprojecteerd. In 2012 hebben Schaap en de gemeente een overeenkomst gesloten om het kunstwerk neer te zetten op de Theophile de Bockstrook.

Door de protesten van omwonenden, besloot de gemeente in april 2016 om van de plaatsing af te zien.

Kort geding

In een kort geding wilde de kunstenares afdwingen dat de gemeente het kunstwerk alsnog ging plaatsen in deze straat of op een andere locatie. Dinsdag oordeelde het hof dat Westland Wells op een passende locatie opgesteld moet worden. Er zou al een alternatieve locatie op het oog zijn.

Eerder oordeelde de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam dat de gemeente niet mee hoefde te werken aan de plaatsing op een andere locatie. Het hof kwam tot een andere beslissing.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!