De 17-jarige Mohammed, die afgelopen vrijdag om het leven kwam door een schietpartij in een Amsterdams buurthuis in de Grote Wittenburgerstraat, wordt in Marokko begraven.

De familie reist naar verwachting aan het eind van deze week met zijn lichaam af naar het Noord-Afrikaanse land, laat Abdou Menebhi van het Netwerk van Amsterdamse Marokkanen weten.

Menebhi staat in nauw contact met de nabestaanden van de jongen. De begrafenis in Marokko is volgens traditie, vertelt hij. De familie is volgens Menebhi erg verdrietig, kwaad en onmachtig.

Op zondagmiddag 25 februari vindt in de buurt een stille tocht plaats voor de jongen, die vermoedelijk niet het beoogde doelwit was van de schutters. De tocht begint om 13.00 uur en leidt door de buurt naar het jongerencentrum waar hij is neergeschoten. Er zullen toespraken zijn van onder meer familie en vrienden, aldus Menebhi.

Schietpartij

De jongen was een stagiair in het buurthuis waar de schietpartij vrijdag plaatsvond. Hij is geen bekende van de politie en het vermoeden bestaat dat hij niet het beoogde doelwit was.

Mogelijk hadden de daders het voorzien op de 19-jarige Gianni, die in zijn nek werd geraakt. Hij is geopereerd en buiten levensgevaar. Deze man, die nog in een ziekenhuis ligt, was in november ook al slachtoffer van een schietpartij. Hierbij kwam een eveneens 19-jarige Amsterdammer om het leven en raakten in totaal drie mensen gewond. Gianni is wel bekend bij politie en justitie. 

Een 20-jarige vrouw raakte door het schieten gewond aan haar benen. Ze werkte achter de bar als stagiaire en de politie vermoedt dat zij per ongeluk is geraakt.

Onderzoek

Jozias van Aartsen noemde het incident eerder "hartverscheurend". De komende periode zullen in de wijk extra politieagenten rondlopen. Ook zorgt de waarnemend burgemeester voor meer cameratoezicht en straatcoaches. 

Daarnaast moet er een gemachtigde namens de waarnemend burgemeester in de buurt (Oostelijke Eilanden) aan de slag en zich bezighouden met de veiligheid en sociale vraagstukken.

Deze week zal de waarnemend burgemeester langsgaan in de buurt.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!