Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) zal in afwachting van de oplevering van het permanente gebouw aan de Amsterdamse Zuidas tijdelijk zijn intrek nemen in het Spark-gebouw naast station Amsterdam Sloterdijk. 

Het EMA verhuist op 30 maart 2019 van Londen naar Amsterdam, maar het gebouw aan de Zuidas is dan nog niet klaar, dat zei minister Bruno Bruins voor Medische Zorg maandag. 

Het Spark-gebouw beschikt ook over conferentiefaciliteiten. Hierdoor kan het EMA op één locatie functioneren. Een voordeel hiervan is dat het definitieve gebouw niet in verschillende fases hoeft te worden opgeleverd.

De oplevering van het definitieve gebouw zal naar verwachting plaatsvinden in november 2019.

Helpdesk

Om de medewerkers van het EMA te helpen bij het vinden van woonruimte en scholen, is in Londen een speciale helpdesk geopend. Vanaf half februari zal worden begonnen met de persoonlijke begeleiding van de werknemers en hun gezinnen. De gemeente Amsterdam krijgt hiervoor een subsidie van 2,5 miljoen euro. 

EMA-directeur Guido Rasi noemt de verhuizing naar Amsterdam volgens persbureau Reuters "de grootste uitdaging in de geschiedenis van de EMA". Ook vindt hij de tijdelijke huisvesting "niet optimaal".