Amsterdamse woningcorporaties hebben vorig jaar bij ruim negenhonderd corporatiewoningen woonfraude ontdekt. In de meeste gevallen ging het om illegale onderhuur, maar er werden ook hennepkwekerijen en illegale bordelen aangetroffen.

Dit meldt de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties maandag.

Volgens de federatie neemt de woningfraude toe. Daarom zetten corporaties gespecialiseerde teams in om woningfraude op te sporen en de woningen terug te geven aan de woningvoorraad.

De corporaties zijn blij dat door de aanpak sociale huurwoningen weer beschikbaar komen voor mensen die ze echt nodig hebben. De 911 woningen die vrijkwamen, zijn goed voor 10 procent van de nieuwe verhuringen van corporaties.

Opsporing

Wel zeggen de woningcorporaties ook bezorgd te zijn, omdat fraudeurs minder makkelijk zijn op te sporen. "Fraudeurs lijken steeds beter te weten hoe ze onder de radar kunnen blijven", zegt Sonja Vink, woonfraude-specialist bij Ymere.

"Wij zijn daarom continu bezig om onze expertise te vergroten. Wij doen er alles aan om fraude aan te pakken en te zorgen dat woningen beschikbaar komen voor degenen die deze nodig hebben."

Daarnaast zorgt woonfraude volgens Vink vaak ook voor overlast of een onveilig gevoel voor de omgeving. 

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!