Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen van Amsterdam wil snel maatregelen na de schietpartij vrijdagavond in een wijkcentrum in de Grote Wittenburgerstraat.

In een verklaring zegt Van Aartsen dat hij snel wil overleggen met politie en Openbaar Ministerie om te komen tot maatregelen om de situatie in de wijk de Oostelijke Eilanden te verbeteren. Bij de schietpartij kwam vrijdagavond een 17-jarige stagiair van het buurtcentrum om het leven, ook vielen er twee gewonden.

Van Aartsen schrijft dat hij "de onrust en de angst" begrijpt die zijn veroorzaakt door het schietincident. "Zeker omdat er zoveel kinderen aanwezig waren in het jongerencentrum. Alle aanwezigen en getuigen die hulp verlangen, krijgen dat ook. Dit soort vuurwapengeweld is een zeer ernstige verstoring van de openbare orde."

De politie meldt dat er op meerdere plaatsen in het buurthuis kogelingslagen zijn aangetroffen. Volgens hen is het "een wonder" dat er niet meer aanwezigen zijn geraakt bij de schietpartij.

Daders

Bij de politie is er momenteel nog niet veel bekend over de daders en het motief. Wel bestaat het vermoeden dat de daders zijn gevlucht met een zwarte BMW 1 Serie. Op de Dantestraat in Amsterdam Zuidoost is vrijdag rond 22.30 uur een in brand gestoken zwarte BMW 1 aangetroffen.

Vermoedelijk is dit de vluchtauto van de daders. De auto is veiliggesteld voor sporenonderzoek, de politie meldt dat zij "goede hoop" hebben dat er sporen worden aangetroffen.

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!